Bagværk
Morgenboller
Af portionen bliver der ca. 18 boller.
25 g gær
7 dl koldt vand
3 spsk. olie
1 spsk. salt
150 g. havregryn
ca. 3/4 kg hvedemel (muligvis skal du ikke bruge det hele)
Drys: Brug fx. blå birkes, sesamfrø, havregryn, græskarkerner, eller solsikkekerner
Rør gæren ud i koldt vand og tilsæt olie, salt, honning og havregryn.
Rør dejen glat med hvedemel, den skal være en smule klistret.
Dæk skålen med plastikfilm og sæt den i køleskab natten over.
Dagen efter røres dejen igennem og sættes ved hjælp af en ske som store klatter på en bageplade beklædt med bagpapir.
Drys dem med det du kan lide eller har og lad bollerne hæve ca. 30 minutter.
Spray dem eventuelt med lidt vand inden du sætter dem i ovnen og bages ved 220 grader i ca. 20 minutter.
Grov boller
170 g blandede kerner og frø, fx. bulgur, hørfrø, sesam. 80 gram blandet klid 5 dl. vand kogende 1 spsk honning 2 tsk salt 50 g gær 1 spsk. olie 2œ dl cheasy A-38 100 g speltmel 100 g sigtemel 100 g grahamsmel ca. 400 g hvedemel
Bland klid og kerner i en skål. Hæld det kogende vand over (kan være mælk) og lad det stå og bløde godt ud. Når kernerne er bløde tilsættes gær, salt, honning, olie og A-38 (andre surmælksprodukter kan bruges.) Røres godt sammen grovmelet tilsættes der røres/æltes godt og hvedemelet tilsættes lidt af gangen, til dejen har den rigtige konsistens. Dejen hæver en œ time, æltes og formes til boller (Den størrelse man nu synes) eller flütes hæver igen œ time og bages ved 200 grader til de lyder hule når man banker på bunden af dem.
Pæretærte
325g mel 200g smør (ikke kærgården eller andet pjat!) 100g flormelis 1 æg 6-8 pærer (husk at de svinder lidt efter en tur i gryden!) 1 sp.sk. vaniljesukker 2 sp.sk. sukker
Pærerne halveres, skrælles og puttes i en gryde med œ dl vand, vaniljesukker og sukker. De hygger sig ved svag varme i 20-30 min derefter hældes væden fra og pærerne stilles til side.
Smørret smuldres i melet og flormelis sigtes i blandingen. Pisk ægget og gem 1 spiseskefuld til at pensle tærten med - resten bruges til at samle dejen. Stil dejen i køleskabet med film over i en œ time. Tag 2/3 af dejen og rul ud imellem to stykker husholdningsfilm. "Pladen" skal være stor nok til at dække hele tærtefadet ud over kanten. Bunden lægges i fadet, trykkes på plads, og det overskydende skæres fra. Prik bunden med en gaffel også rundt i kanten. Læg nu pærerne i tærten og skær evt. to halve pærer i mindre stykker til at fylde huller ud med. Den sidste 1/3 af dejen rulles ud til et tyndt låg og lægges ovenpå fadet (det er vigtigt, at det er stort nok til at række ud over fadet HELE vejen rundt!). Med kagerullen trykker du nu låget på plads og skærer dermed overskydende dej af, som du kaster efter hunden (eller former til obskure figurer, som du lægger overpå tærten). Så skal tærten bare pensles med den resterende æggeblanding og puttes i en 200 gr (180 gr ved varmluft) varm ovn i 35-40 min.
Serveres lun med minimum 18% creme fraiche - Velbekomme!
"chef kokkens galop kage"
150 g magerine 125 g melis 2 æg 3 dl mel 2 tsk bagepulver 2tsk vanillie 2 - 3 æbler kanelsukker efter behov
bland magerine, melis, æg, mel, bagepulver, vanillie! hæld hele herligheden i en springform, skræld æbler og skær dem i skiver, drys rigeligt med kanelsukker over, og så i ovnen 30-40 min ved 200 grader!
tilbehør: creme fraiche
En hurtig og lækker kage, far er et hit når han bikser den sammen
Brunsviger Ingredienser: 250 g mel 2 tsk sukker 75 g smør/margarine 1Œ dl mælk 25 g gær
Glasur: 75 g smør/margarine 75 g brun farin Fremgangsmåde: Mel og sukker blandes, fedtstoffet smuldres deri tilsættes. Gæren røres ud i den lunkne mælk, alt blandes og æltes godt sammen. Dejen dækkes til og stilles til hævning et lunt sted ca. 20 minutter.
Dejen rulles ud og lægges i et stort, fladt smurt ovnfast fad eller i det halve af bradepanden. Dejkanterne bøjes lidt op langs kanten. Dejen efterhæves 10-15 minutter, hvorefter man, med en finger, laver nogle fordybninger i dejen. Fedtstoffet halvsmeltes og røres med farin. Denne blanding hældes over dejen. Bages 25-30 minutter ved 200 grader.
|